Màgica Nit de Reis PDF Imprimeix Correu electrònic

 

Aitona rep a Ses Majestats els tres Reis d'Orient enmig d'una gran expectació i nervis

 

Reis9

 

Ses Majestats els Reis Mags d'Orient van arribar a Aitona carregats de regals i amb ganes de repartir alegria, sobretot, entre els més petits. El carrers ja es trobaven plens de gent quan un seguit de carruatges i carrosses van entrar a Aitona amb els Reis, Meltxor, Gaspar i Baltassar, i els seus respectius patges.

 

Reis8

 

Reis7

 

Un cop acabada la cavalcada i haver llençat molts caramels van tenir lloc els parlaments. L'alcaldessa Rosa Pujol els va donar la benvinguda i les gràcies per un any més "venir de tant lluny i portar regals als veïns i veïnes del nostre poble". Seguidament, el Reis Mags van començar la seva feina, passar casa per casa, balcó per balcó, i intentar complir els desitjos de tots els nens i nenes d'Aitona.

 

Reis6

 

Des de l'Ajuntament s'agraeix a totes les persones que han ajudat i col•laborat, una vegada més, a què aquest dia tant especial s'hagi pogut celebrar amb èxit i el poble d'Aitona hagi pogut comptar de nou amb la màgica presència de Ses Majestats.

 

Reis4

 

Reis3

 

Reis2

 

Reis1


 
La família Ibars-Pallàs cedeix objectes procedents del jaciment de Gebut (Soses) al Museu de Lleida PDF Imprimeix Correu electrònic

 

Un seguit d'objectes procedents del jaciment de Gebut, a Soses, han ingressat al Museu de Lleida gràcies a la cessió permanent que ha efectuat la família Ibars, establerta a Aitona des dels anys 30. Els materials, majoritàriament ceràmics, completaran el conjunt que ja posseeix el Museu de Lleida procedent de Gebut, i, amb ells, el coneixement sobre el jaciment i la història del seu descobriment

 

Donaci_museu_lleida_1

 

Els objectes cedits al Museu procedeixen de les excavacions dutes a terme entre el 1936 i el 1939 per Josep Ibars Serrate, en les quals hi va col•laborar el seu fill, Joan Ibars Solà, que aleshores tenia uns catorze anys i qui ara cedeix tot el material. Josep Ibars Serrate era un daurador de retaules i restaurador d'obres d'art. Era un apassionat de la història antiga del Baix Segre i d'aquí que fos un dels primers erudits locals en interessar-se pels jaciments arqueològics d'aquell entorn geogràfic. Acompanyat del rector de la parròquia d'Aitona, va constatar que al tossal de Gebut afloraven molts materials ceràmics i estructures, i d'aquí que Ibars iniciés els treballs arqueològics al jaciment, amb el vistiplau del director del Museu del Poble en aquells anys, Salvador Roca i Lletjós.

 

Donaci_museu_lleida_2

 

Un cop finalitzada la guerra i davant el nou panorama polític, la importància de les troballes efectuades van portar a Josep Ibars Serrate a contactar amb la delegació lleidatana del Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional, llavors encapçalada per Josep Antoni Tarragó Pleyan. L'objectiu era mostrar el jaciment i lliurar el material arqueològic que el Sr. Ibars i el seu fill havien extret i, alhora, poder continuar treballant en el jaciment a l'empara de la institució. Els membres del SDPAN van visitar el jaciment i, després de contrastar la importància del jaciment i les potencialitats que oferia, van agafar el relleu d'Ibars en les excavacions, i van eludir el seu paper com a descobridor de Gebut El 1941 una part important dels objectes recuperats i restaurats per Josep Ibars van ser decomissats per aquella institució, iniciant així una col•lecció de materials ibèrics i romans que en el futur haurien de nodrir els fons de l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

 

Donaci_museu_lleida_3

 

Durant 70 anys la família Ibars ha conservat els materials que no els van ser decomissats aleshores i un cop reparat el greuge i reconegut el mèrit i la bona feina feta al llarg d'anys de treball i cura, la família Ibars-Pallàs els lliura al Museu de Lleida, tancant una ferida moral que aquest afer va causar a la família i amb la voluntat de restituir-ne la memòria. Amb aquesta cessió es completa el conjunt de materials procedents de Gebut, i amb ells el coneixement que tenim sobre el jaciment i la història del seu descobriment.

 

Donaci_museu_lleida_4

 

El Museu de Lleida agraeix el gest de la família Ibars-Pallàs alhora que reconeix l'altíssim sentit de responsabilitat patrimonial que ha demostrat al llarg dels anys el Sr. Josep Ibars Serrate i el seu fill, el Sr. Joan Ibars Solà, conservant el conjunt de materials arqueològics i cedint-los al Museu de Lleida. El Museu conservarà la memòria de la història de la troballa i dels esforços humans pel manteniment de la col•lecció.


 
Un recorregut visual per la història d’Aitona PDF Imprimeix Correu electrònic

 

L’Ajuntament d’Aitona, amb el suport de la Diputació de Lleida, ha editat i distribuït a totes les llars del municipi un àlbum fotogràfic que recull imatges històriques del nostre poble.

 

Llibre_fotografies_Aitona


L’Ajuntament d’Aitona ha editat un llibret que, sota el títol Aitona. Imatges per al record, aplega un seguit de fotografies històriques del municipi. El volum condensa en les seves pàgines tota mena de retalls del passat del nostre poble, capturant moments, situacions, carrers, places, paratges, racons, portalades, balcons i fins i tot persones que en algun moment han residit a Aitona. A fi de fer de l’experiència de fullejar aquest àlbum quelcom encara més emocionant, es va decidir prescindir dels peus de fotografia, de manera que el lector que se submergeixi en la contemplació de les imatges tingui l’oportunitat d’identificar ell mateix els espais físics i fins i tot les persones retratades en les pàgines del llibre.

 

Donat que es tracta d’una publicació considerada d’interès popular i amb vocació d’esdevenir simbòlica del que és i ha estat el nostre poble, el llibret ha estat distribuït a totes les llars d’Aitona. Des de l’Ajuntament es dóna les gràcies a la Diputació de Lleida, la col·laboració de la qual ha fet possible l’edició d’aquest bonic i singular llibre. Així mateix, es convida els veïns i veïnes del poble a capbussar-se en les seves pàgines i a deixar-se perdre en el mar d’imatges i fotografies que, en certa manera, són patrimoni i part de la identitat de totes les persones que vivim i/o hem viscut a Aitona.

 

 
<< Inicia < Anterior 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 Següent > Final >>

Pàgina 433 de 478
© 2011 Ajuntament d'Aitona | Serbert Informàtica SL web masters
Copyright © 2025 Ajuntament d'Aitona. Tots els drets són reservats.
Joomla! és un programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.