El regidor de Benestar Social, Eduard Martín, ha ofert aquest matí una detallada presentació sobre el Pla Integral d’Assistència Sociosanitària Domiciliària de l’Ajuntament d’Aitona. L’exposició s’ha emmarcat en un acte conjunt de presentació dels projectes de Drets Socials finançats amb Fons Next Generation de la vegueria de Lleida.
Aquest matí Aitona ha participat en la Presentació dels projectes de Drets Socials finançats amb Fons Next Generation a la vegueria de Lleida. El regidor de Benestar Social del municipi, Eduard Martín, ha explicat el Pla Integral d’Assistència Sociosanitària Domiciliària de l’Ajuntament d’Aitona, un projecte pioner al territori que se serveix de la tecnologia per millorar la vida de les persones grans o dependents i que facilita la tasca dels cuidadors i cuidadores. L’acte ha comptat amb la presència de Carles Campuzano, conseller de Drets Socials.
Aquest pla es finança amb una subvenció dels fons europeus Next Generation, amb una partida de 168.332,08 € provinent d’una convocatòria del Departament de Drets socials en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència espanyol. A l’acte d’aquest matí, Eduard Martín ha ofert més detalls sobre el projecte: “El Pla Integral d’Assistència Sociosanitària Domiciliària respon a les necessitats reals de la nostra comunitat. Amb la teleassistència avançada, els robots de suport i les tauletes de telediagnòstic, posem les eines necessàries a l'abast dels nostres ciutadans per assegurar un envelliment actiu, saludable i segur. I ens assegurem de fer-ho de la mà de la família i les persones properes als usuaris i usuàries”. L’alcaldessa, Rosa Pujol, i la primera tinent d’alcaldessa, Maria Antonia Royes, també han assistit a l’acte, en representació del consistori aitonenc.
Tal com ha destaca l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol: “Estem molt orgullosos de presentar aquest projecte. Aitona lidera el camí en l’aplicació de tecnologies avançades per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes. Els Fons Next Generation ens permeten fer un pas endavant en un projecte que ja teníem en marxa des del 2022, amb 40 rellotges intel·ligents i un banc de serveis tècnics, serveis que han tingut una gran acollida”.
En aquest sentit, Aitona és l'únic municipi de la província que ha sol·licitat aquest ajut i es converteix en referent amb aquesta iniciativa única a tota la demarcació de Lleida pel que fa a l’aplicació de tecnologies avançades en l’àmbit de l’atenció de les persones. En aquest sentit, el pla ha rebut diferents premis en reconeixement de la innovació que suposa aquest pla i, concretament, els rellotges de teleassistència vinculats.
Un pla amb tres línies d’actuació
El Centre Municipal de Serveis d’Aitona serà l’epicentre d’aquest servei de teleassistència avançada, que permetrà posar a disposició de les persones de més edat o amb necessitats especials del municipi eines i recursos per facilitar les cures i l’autonomia personal i promoure un envelliment actiu i saludable. Es tracta d’un servei d’atenció universal als majors de 65 anys empadronats al municipi que prioritza la cura de les persones en el seu entorn domiciliari.
El pla inclou tres línies principals d’actuació. En primer lloc, ofereix un servei de teleassistència domiciliària, a través d’un rellotge intel·ligent que ofereix protecció les 24 hores, a qualsevol lloc, i que connecta l’usuari o usuària amb el seu cuidador o persona de referència. Aquest dispositiu detecta situacions de risc, com anomalies al moviment, caigudes o inactivitat, així com anomalies de salut, com el pols, o anomalies de la localització. A més, té mans lliures per parlar en cas d’emergència o amb fi social. La bateria dura entre 1 i 3 dies. L’atenció de l’emergència pot ser 100% automatitzada, vinculada al cercle proper de l’usuari o usuària, o 100% manual, operada per un centre que atén emergències. L’Ajuntament està en procés de licitar 425 rellotges d’aquestes característiques per a totes les persones majors de 65 anys empadronades al municipi, addicionals als 40 que ja estan en marxa.
En segon lloc, el Pla inclou dos robots de teleassistència. Ofereixen acompanyament domiciliari a persones grans que viuen soles i a persones amb necessitats especials. El robot permet configurar-se per parlar en diferents idiomes, fer i rebre videotrucades, integrar-se amb altres dispositius intel·ligents del domicili, respondre dubtes de diferents àmbits, reconèixer una persona pels seus trets facials, fer un mapatge de l’entorn físic, buscar una persona per un conjunt de llocs predefinits i mantenir microconverses i recordatoris sobre l’activitat diària. Els robots arribaran pròximament a l’Ajuntament.
Pel que fa a la tercera línia estratègica, destaca també l’adquisició de dues tauletes de telediagnòstic per al telemonitoratge de la salut, per a fer prevenció i atenció al domicili dels usuaris i usuàries que requereixen una atenció més especial. La tablet és un sistema multidiagnòstic digital de grau mèdic, permet la realització de diverses proves diagnòstiques amb un sol dispositiu i detectar si hi ha valors de risc que han de ser consultats pels serveis sanitaris o professionals de referència. Aquest sistema permet reduir les visites mèdiques presencials, evitar accidents cardiovasculars, prevenir patologies i fomentar la sinergia entre els sistemes social i sanitari. Les tauletes també arribaran aviat a l’Ajuntament.
|